Energi i framtiden

Problemet idag är att nå ut med fakta om energisystemet. Det är också svårt att prata om kärnkraftens betydelse för (det framtida) klimatet idag. Tyvärr möts man ibland av kommentarer och synpunkter som ”kan du inte prata om energi utan att alls nämna kärnkraften”. Även från folk som i grunden är för kärnkraft…

Pratar jag om energi pratar jag om hela den klimatneutrala energimixen inklusive kärnkraft och t ex vindkraft. Vad vi behöver göra är att ställa fossilt mot klimatneutralt. Börja där och sen räkna upp vilka de klimatneutrala källorna är, som delas upp i två sorter; planerbar (bas- och reglerkraft) och ej planerbar (väderberoende). Vi behöver förklara vad det innebär på ett enkelt sätt utan att bli för tekniska. Det behöver finnas en optimal balans mellan planerbar och ej planerbar kraft. I Sverige torde denna balans (kvot) ligga på ca 80-85 % planerbar och ca 15-20 % ej planerbar installerad effekt för att klara effektbehovet i varje tidpunkt.

Vi (jag och två kolleger) är inbjudna att hålla i ett energiseminarium i Almedalen den 5 juli. Där kommer vi lyfta fram ALLA klimatneutrala energikällor, alla behövs, är viktiga och bidrar. Vi lyfter också fram betydelsen av ett stabilt elnät och vad som krävs för att hålla elnätet stabilt. Parisavtalet och FN’s klimatpanel IPCC är centrala instanser att referera till. IPCC konstaterar bl a att vi behöver satsa brett på alla klimatneutrala energikällor (främst dessa, dvs vindkraft, kärnkraft, solkraft, vågkraft, bioenergi, vattenkraft).

Vår förhoppning är att samla politiker, industrifolk, branschfolk och allmänhet till att tillsammans diskutera olika sccenarios. Vi behöver göra energifrågan mindre politisk och mer byggd på fakta, behov, klimatvänlighet och långsiktighet. (Men det kanske kan räknas in som politik också 🙂 …) Kan vi få alla under samma tak, få samma information samtidigt och prata om samma grejer, så kan vi få en ökad förståelse och insikt vad vi behöver för att rädda klimatet. Miljö och klimat behöver sättas i första rummet! Det görs det inte idag, tyvärr.

Det finns förstås barriärer som ska passeras på vägen. En är att bland tio topp bland energibolagen i världen vad gäller omsättning (pengar) är det i princip bara fossila energijättar. Inte lätt att rubba det…
Torsten Dilot
Competence Area Manager Energy, Dilot Energy & Analysis AB
http://www.dilotconsulting.com
torsten.dilot@dilotenergy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s