Idag 23 januari firar vi Elens dag

elens-dag-23-januari

Det finns många skäl till att hylla elen. Få saker har så stor påverkan och inverkan på vår vardag som det faktum att vi har tillgång till elektricitet.

Det produceras varje dag el som möjliggör allt från fredagsmys till livräddande operationer. Inte minst möjliggör elen (elektriciteten) att vi kan kommunicera med varandra via våra smartphones och datorer.

Elen, dvs elektriciteten, får vi ifrån energiproducerande anläggningar. Energikällor som producerar fossilfri och klimatneutral el (elektricitet) är kärnkraft, vindkraft, vattenkraft, solkraft, vågkraft och biokraft. Samtliga dessa energikällor är dessutom förnyelsebara energikällor. Kärnkraften i form av Gen IV reaktorer är en förnyelsebar energikälla sett ur ett tidsperspektiv av ca 5000 år. Dvs befintligt kärnbränsleavfall kan nyttjas om och om igen i ca 5000 år innan nytt uran behöver brytas. Det slutliga kärnbränsleavfallet från en Gen IV reaktor upptar endast en bråkdel i volym jämfört med dagens befintliga kärnbränsleavfall. Avfallet från Gen IV drift behöver dessutom endast lagras mellan 500 upp till 1000 år, vilket ska jämföras med 100 000 år för befintligt kärnbränsleavfall om man inte återanvänder det. Det är slöseri med Jordens resurser att inte nyttja kärnbränsleavfallet om och om igen tills all energi i kärnbränslet har omvandlats till elektricitet och värme.

Man har redan intecknade kostnader för slutförvar av dagens befintliga kärnbränsle i 100 000 år. Det vore mycket oansvarigt mot kommande generationer människor, våra barnbarns barn …, att inte utnyttja den energi som finns lagrad i kärnbränsleavfallet. n bränslepatron kan användas om och om igen mellan 25 och 50 gånger. Dessutom undviks att slösa på Jordens tillgångar av koppar. Slutförvaret i dess nuvarande form bör skrotas och istället anpassas för framtida kärnbränsleavfall nyttjat i Gen IV reaktorer. Satsa en del av det redan intecknade kapitalet för slutförvaret på byggande av Gen IV prototypreaktorer.

Man gör dessutom en miljö- och hanteringsvinst också genom att nyttja kärnbränslet om och om igen tills det är fullt utnyttjat. Volymen av det slutliga avfallet kommer nämligen endast vara en bråkdel av dagens volym för redan befintligt kärnbränsleavfall. Det är ju lättare att hantera en ”liten ask” jämfört med att hantera en ”stor container”.

Det är ansvarslöst mot våra barnbarn om vi inte satsar på Gen IV kärnkraft parallellt med satsningar på vindkraft och solkraft. Framtidens behov av elektricitet kommer också kräva en säker tillgång till el från klimatneutrala baskrafterna kärnkraft och vattenkraft, kompletterat med el från vindkraft och solkraft. Kommande elbilsrevolution kommer att kräva oerhört mycket ny kapacitet i elproduktionen. IoT, Internet of Things, kommer också kräva mycket ny kapacitet! Vi har en spännande framtid framför oss – vi behöver dock förstå vad det innebär och förstå vidden av behovet av elektricitet i framtiden! Vi behöver en optimal mix av klimatneutral baskraft (kärnkraft och vattenkraft) och väderberoende kraft (vindkraft och solkraft) för att helt eliminera användningen av fossila energikällor.

Torsten Dilot
Competence Area Manager Energy, Berotec

http://www.svenskenergi.se/Vi-arbetar-med/Fragor-G-O/laddasverige/elensdag/Sex-skal-att-fira-Elens-dag/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s